Gå till innehåll

Växthuset

Dagens växthus på Julita gård stod klart 1918, men det allra första växthuset byggdes 1876 och liknade mer ett orangeri. Idag finns vår pelargonsamling här. Välkommen in!

En gul byggnad med tre glasade växthus och planteringar framför.
Växthuset på Julita gård och trädgårdar. Foto: Peter Segemark / Nordiska museet
En gul byggnad med tre glasade växthus och planteringar framför.
Växthuset på Julita gård och trädgårdar. Foto: Peter Segemark / Nordiska museet

Det har funnits flera olika växthus på Julita gård. Det allra första stod klart 1876. I dagens växthus hittar du vår pelargonsamling, vår utställning om humle och om Julitas trädgård under 500 år. Och under sommaren ställer lokala konstnärer ut sina verk här.

Julitas första växthus brinner ner

Under 1800-talet kom många exotiska växter till Sverige. Palmer blev populära och de krävde höga och stora rum att förvaras under vintern. Dåtidens orangerier började mer och mer likna senare tiders växthus.

1876 byggdes ett växthus på Julita gård som troligtivs låg på samma plats som dagens växthus. Det gamla växhuset hade stora glaspartier mot väggen och två utskjutande skepp som vette åt söder. I husets bakre del fanns troligen arbetsrum och förråd.

1917 brann växthuset ner och förstördes nästan helt. Byggnaden återuppfördes i klassicistisk stil med gula putsade fält omgärdade av vita partier och volutgavlar, som smälte in med herrgårdens flygelbyggnader.

Ett modernt växthus växer fram

Det nya växthuset fick ett övervintringsrum, som då kallades för palmhuset. Här vinterförvarades fleråriga exotiska växter, som Agaver och Dracenor. Rummet liknar äldre tiders orangerier med tjocka väggar och med fönster i ett och samma väderstreck.

Ett orangerie med blommor i olika färger i krukor, stora glasfönster samt glastak. Det står också stora växter och mindre träd på marken.
Pelargonsamlingen på Julita gård och trädgårdar. Foto: Peter Segemark.

Taket var från början i tegel, men fick senare ett glastak. Under vintern satte man träluckor över de höga fönstrena och en vedpanna värmde upp huset genom ett vattenburet rörsystem.

I de utbyggda glasväxthusen odlades vindruvor, persikor, gurkor och tomater, och utplanteringsväxter och krukväxter för försäljning.

1958 revs glasväxthusen då de ansågs vara i för dåligt skick. År 1990 byggdes huset ut med utställningslokaler och ett modernt växthus.

Med vår karta är det lätt att hitta på området.

Ladda ner karta