Gå till innehåll

Barn och familj

På Julita gård och trädgårdar utanför Katrineholm finns spännande upplevelser för hela familjen. Utforska leklandskapet, Pettsongården och se hur det var att bo i en herrgård i början av 1900-talet.

Leklandskapet

Laga din favoritmaträtt med kottar i utomhusköket, eller bygg det högsta sandtornet i sandleken. Är du bra på att lassa säckar eller gå balansgång? Då kan det här vara platsen för dig! 

Vårt myllrande leklandskap odlar fantasi, kreativitet och hållbarhet. Här finns rum för låtsaslekar, torparliv och herrgårdsnöjen. Vi har byggt det med material från vår egen skog och mark och invigde det sommaren 2023. Leklandskapet ligger nära Pettsongården och kaféet. 

  • Ingår i entrébiljetten

Pettsons gård

Pettson och Findus gård på Julita är uppbyggd tillsammans med författaren Sven Nordqvist, som även tillverkat möbler och lustiga redskap åt Pettson. Här inne får barnen testa på att känna sig som vuxna, eftersom gården är utförd i 2/3 skala.

Utanför gården står Pettsons egen traktor parkerad och vid den lilla dammen ligger hans eka på land. Sven Nordqvists älskade barnbokskaraktär är en symbol för den svenske småbrukaren från första hälften av 1900-talet och har sin givna plats på Julita gård. 

  •  Ingår i entrébiljetten

Tyvärr är inte Pettson och Findus hemma. Men du är varmt välkommen till Pettsongården som är öppen för lek på egen hand under sommarsäsongen.

Gå på familjevisning i Stora huset

Passa på att se hur det var att bo i en herrgård i början av 1900-talet. Vi håller särskilda visningar för familjer som är anpassade för barn. 

  • Ingår i entrébiljetten, men du behöver hämta visningskort i entrébyggnaden.
  • Familjevisning hålls varje dag kl 11.30 när Julita gård är öppet. 
  • Samling utanför Stora husets entré mot sjösidan.

Lekstugan

Intill Café Biby ligger vår stora lekstuga. Kom in i vår mysiga torpmiljö med kök, storstuga och överraskningar i skrymslen och vrår. Lek med kossan, snickra, pyssla, laga mat i vedspisen och klättra och kana. Här finns både en gammaldags skola och handelsbod att upptäcka. I uthuslängan finns en snickarverkstad och rutschkana.

  • Ingår i entrébiljetten

Tips på besök under lågsäsong

Har du barn med dig?  

  • Kika in i Pettsons hus och verkstad. Provsitt Pettsons traktor och utforska vårt lekområde. 
  • Ta en promenad till Skansenstugorna och kika in i den mysiga miljön.