Gå till innehåll

Stora huset

När du besöker Stora huset på Julita gård får du kliva in i den siste privata ägaren Arthur Bäckströms hem. Utforska herrgårdsbyggnaden i all sin prakt – på egen hand eller i en guidad visning.

Stor gul herrgård med välordnad symmetrisk trädgård i förgrunden.
Julita gård utanför Katrineholm är ett av Nordiska museets kulturhistoriska besöksmål. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet
En gul herrgårdsbyggnad sedd på håll, framför ligger en herrgårdspark med formklippta häckar, växter och rosor.
Stora huset på Julita gård, Nordiska museets herrgårdsmiljö i västra Sörmland. Foto: Peter Segemark / Nordiska museet

Ett gods i 1900-talets anda 

Stora huset på Julita gård stod klart 1760. Det ersatte den tidigare huvudbyggnaden som hade förstörts i en brand. Idag är rummen möblerade som de var på Arthur Bäckströms tid, vid sekelskiftet 1900 och åren framåt. Det var även då huset fick sin karaktäristiska gula fasad med vita omfattningar och småspröjsade fönster.

En sal med stuckatur i taket, enorm kristallkrona och sittgrupp med stoppade stolar, flygel och vitrinskåp i bakgrunden.
Galleriet i Stora huset på Julita gård. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Bäckströms bibel och glasögon ligger kvar 

Bäckström lät också bygga en öppen loggia, ett inglasat balkongrum och ett läsrum intill biblioteket på tredje våningen. Bottenvåningen blev Bäckströms egen vardagsvåning med sovrum, skrivrum, rökrum och frukostrum. På nattygsbordet i sovrummet ligger hans bibel och glasögon kvar.

En röd salong med porträttsmålningar, dukat bord med kaffe och kakor och bordslampa med röd lampskärm med fransar.
Rökrummet, "Röda rummet" var Arthurs privata vardagsrum. Här drog sig herrarna tillbaka efter middagen. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Moderna bekvämligheter på 1920-talet 

Paradvåningen en trappa upp fick matsal och salonger. Den översta våningen fick ett nytt bibliotek, ett tavelgalleri, festsal och tre nya gästrum. Moderna bekvämligheter kom till efter hand. År 1921 inreddes ett badrum med vattenklosett och samtidigt drog man in elektricitet i byggnaden.

En matsall med väggmålningar och takmålning, kristallkronor, parkettgolv, orientalisk matta och stolar längs väggarna, Dukat för fest på matsalsbordet.
Stora matsalen på Julita gård. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Med vår karta är det lätt att hitta på området.

Ladda ner karta

Dagliga visningar 15 juni–25 augusti 

Följ med på visning av Stora huset! Under sommaren har vi dagliga visningar med olika inriktningar. Visningarna tar cirka 45 minuter och ingår i ordinarie entré:

  • Familjevisning i Stora huset 11.30
  • Visning om Stora husets historia, inredning och människorna som bodde här kl. 12
  • Herrskap och tjänstefolk kl. 14
  • Visning i Stora huset på engelska kl.15

Helgöppet i nedervåningen i maj och september

Under helger i maj och september kan du kika runt i nedervåningen utan guide mellan klockan 12 och 13. Vår värd finns på plats under ditt besök.

Följ med och kika in i den gustavianska Blå salongen i Stora huset på Julita gård.