Gå till innehåll

Vagnsflygeln

En av de bevarade byggnaderna på Julita gård är vagnsflygeln. Här stod Arthur Bäckströms vagnar och bil, och det var även här som gårdens arbetare hämtade ut sina löner från gårdskontoret. Byggnaden stod klar år 1905 med en design som smälter in fint i herrgårdsmiljön.

Gul byggnad med vita knutar och svart tak, omgiven av grönskande träd och en trädgård.
Vagnsflygeln på Julita gård.
En gul herrgårdsflygel med mjuka former, tegeltak, grusplan och gräsmatta framför.
Vagnsflygeln på Julita gård. Foto: Peter Segemark / Nordiska museet

Utformad i klassisk design

Vagnsflygeln är ett av de senaste tillskotten till Julitas herrgårdsmiljö. Byggandet startade 1903 och byggnaden stod klar 1905.

Tidigare stod en timmerbyggnad av liknande storlek på den här platsen, men den revs när Vagnsflygeln byggdes. Byggnaden är gestaltad i klassisk stil för att passa in med den övriga herrgårdsmiljön.

Ett äldre kontor med ett stort slitet skrivbord i mitten, en kristallkrona i taket och en bokhylla på väggen. Golvet är i trä och en stor mjuk matta finns under skrivbordet.
Gårdskontoret på Julita gård och trädgårdar.

Inredning med inspiration från medeltiden

Ett år efter att byggnaden stod klar började man inreda ett rum för gårdens bibliotek. Inredningen var inspirerad av medeltida interiöer med väggmålningar av jaktscener, och även Arthur Bäckström blev porträtterad.

Personerna i målningarna var alla på något sätt kopplade till Julita gård. Möbler och lister var dekorerade enligt tidens mode och även taket fick dekorativa inslag.

Biblioteket blev gårdskontor

Efter några år kom beslutet att flytta gårdens kontor från Södra flygeln till Vagnsflygeln. Det tidigare biblioteket blev då ett gårdskontor istället. Samtidigt köpte gården in en personbil och 1912 blev den östra delen av Vagnsflygeln inredd till ett ”bilstall” med en ny större port.

Gårdens arbetare hämtade sin lön från bokhållaren och inspektören på gårdskontoret, där bokhållaren på den tiden dessutom hade sin bostad ovanför. Gårdens finare vagnar fanns förvarade i vagnshallen, och på vinden fanns två andra lägenheter för arbetarna på gården.

Gårdskontoret på Julita gård

Med vår karta är det lätt att hitta på området.

Ladda ner karta