Gå till innehåll

Livstallet

Livstallet är en av de senast tillagda flyglarna på Julita gård. Arthur Bäckström sparade inte på finesserna när han byggde det moderna livstallet som stod klart 1900. Här finns stall, rum för halm, redskap, foderkammare, stallkammare, sadelmakarens arbetskammare och selkammare.

Gul byggnad med vita knutar och svart tak, omgiven av grönskande trädgård och ett träd i framgrunden.
Livstallet på Julita gård.
Tre hus med vita knutar och mörkt tak, omgiven av grönskande trädgård och ett träd samt grusväg med en vattenpöl i framgrunden.
Livstallet på Julita gård.

En ny stallbyggnad för löjtnanten och hans gäster

Löjtnant Bäckström hade ett livligt umgänge på Julita gård under det tidiga 1900-talet. Många av hans gäster behövde övernatta och det gällde förstås även deras hästar och kuskar. Livstallet började byggas 1898 och byggnaden stod helt klar 1901. Den utformades i klassicistisk stil och kallades först för Nya Stallbyggnaden, men fick senare namnet Livstallet.

Två spiltor i ett stall med ett mönster på sidorna samt tegelväggar i ljusa och mörka färger, och ett fönster.
Spiltor i Livstallet på Julita gård.

Hästarna fick bada fotbad

När hästarna blev svettiga behövde de bli rena och få svalka. I gäststallet finns till och med en vattenspilta med tillhörande hästdusch. Efter rengöringen gällde det att noggrannt torka hästarna så att de skulle hålla sig friska. I vattenspiltan stod hästarna i ett “fotbad” när hovar och ben blivit överansträngda. Både hästduschen och vattenspiltan var lyx för vagnshästarna på den här tiden.

Närbild på ridutrustning, närmast en grimma till en häst som hänger på ett träräcke.
Ridutrustning på Julita gård.

I selkammaren förvarade man seldon och sadlar. Kusken ansvarade för att seldonen var i toppskick. Det var lika mycket en fråga om säkerhet som utseendet. Om någon del gick av under färden skulle det kunna få katastrofala följder. 

Med vår karta är det lätt att hitta på området.

Ladda ner karta