Gå till innehåll

Forsmans verkstad

Snickaren Henning Forsman bodde på torpet Dalhem och var en av dem som arbetade på Julita gård. Han gjorde möbler till herrgården, och var speciellt skicklig på intarsia, konsten att göra mönster i trä.

En verkstad i träutstyrsel med verktyg på väggarna, en arbetsbänk till vänster med en pappfigur på en man med en såg bakom. Mer centrerat står två möbler, en stol och ett lågt bord.
Forsmans verkstad på Julita gård. Foto: Landin.
En verkstad med trämöbler och verktyg, i hörnet står en pappfigur av ett fotografi av möbelsnickare Forsman i naturlig storlek och sågar.
Möbelsnickare Forsmans verkstad på Julita gård. Foto: Mats Landin / Nordiska museet

Möbler med mening

I den här verkstaden höll Henning Forsman igång fram till sin död 1956. Redan 1900 packade han och hans fru Hanna ihop sina saker och flyttade in på torpet Dalhem i Daviken.

Forsman var en av de torpare som arbetade på Julita gård och hans specialområde var möbelsnickeri, speciellt att efterliknade 1700-talets möbler som exempelvis Georg Haupts verk.

Julita gårds ägare Arthur Bäckström brukade komma till Forsman med ritningar, ibland gjorda av konstnären Carl Richard Forsslund, eller klipp från tidningar. Sedan gjorde Forsman dem till fullfjädrade möbler.

Varje möbel Forsman skapade var speciellt anpassad för den plats där den skulle stå, vilket visar på hans noggrannhet och skicklighet. Ett av de finaste exemplen är möbelsetet i skrivrummet.

Från lärling till mästare

Snickare och hantverkare spelade en viktig roll i livet på herrgårdarna. Möblerna, tillsammans med en hög med ritningar och mallar, berättar om en mycket skicklig och flitig snickare.

Forsman började sitt snickrande redan när han var 16 år och lärde sig en hel del på egen hand, men han jobbade även på några andra snickerier. Bland annat en period hos en snickare vid namn Per Erik Allstrin i Stockholm.

Hennings bror Johan och hans söner, Helge och Folke, snickrade också av fin kvalitet till Julita gård. De startade också egen verkstad i Katrineholm. Senare övertog Nils Åmell deras verkstad.

Trampkraft och egengjorda verktyg

Forsmans verkstad flyttades till Julita gård på 1990-talet. Du hittar den bakom kaféet nära Lekstugan, och idag kan du kliva in i den när du besöker Julita gård under sommarsäsong. Lägg märke till svarven och lövsågen, som är egentillverkade. Eftersom det aldrig fanns el i verkstaden drev Henning Forsman med egen trampkraft.

Du kan se flera av Henning Forsmans möbler i Julita skans och i Stora huset.

Med vår karta är det lätt att hitta på området.

Ladda ner karta